Thursday, 29 January 2015


TANAMAN TOMATO


PENGENALAN

 
Nama saintifik  :  Lycopersicon cycopersicum (L)

Keluarga          :  Sonanaceae 


Buah tomato segar banyak digunakan dalam masakan samada dalam bentuk mentah ataupun dimasak.  Buah-buah tomato juga diproses untuk pengetinan, dibuat jus, puri dan sos.  Diantara zat makanan yang banyak terdapat pada tomato ialah kalsium, karbohidrat dan protin.  Lain-lain komposisi zat makanan yang terdapat padanya ialah lemak, serat, zat besi, fosforus, karotena beta, vitamin B1, vitamin B2, niacin dan vitamin C. 
Pokok tomato dibahagikan kepada dua kumpulan besar, iaitu yang tumbuh menegak dan yang tumbuh menjalar.  Ciri-ciri pokok adalah seperti berikut:-
  • akar - akar tunjang kuat dan banyak akar-akar serabut
  • Batang - warna hijau, bercabang dan berbuku
  • Daun - berbulu dan terdapat banyak perbezaan bentuk
  • Bunga  - berwarna kuning dan berukuran lebih kurang 1 cm
  • Buah - banyak perbezan warna, saiz bentuk dan rasa
  • Benih - berwarna kuning perang dan beratnya 2.5 gram/100 biji
  • cara pendebungaan  - swaseniri
 KEPERLUAN ASAS 

Iklim

Sesuai ditanam di tanah tinggi (lebih 1000 m).  Terdapat juga kultivar-kultivar tomato yang boleh ditanam di tanah rendah.  Suhu yang sesuai untuk tanaman tomato ialah 18o-32oC, jumlah hujan 460 mm semusim adalah perlu untuk pertumbuhan yang baik. 

Persediaan Tanah 
 
Sesuai ditanam di pelbagai jenis tanah termasuk tanah pasir (BRIS dan bekas lombong) dan tanah gambut.  Tanah mestilah mempunyai sistem saliran yang sempurna dan pengudaraan yang baik. 

KULTIVAR YANG DISYORKAN

 
Kultivar yang disyorkan di tanah tinggi ialah L 24 iaitu tomato baka tempatan Cameron Highlands.  Untuk tanaman di tanah rendah lima kultivar disyorkan iatu MT 1, MT 11, L 24, Serdang 2 dan King Kong (F1).  Ciri-ciri kultivar yang disyorkan adalah seperti berikut:-
Kultivar tomato yang disyorkan
Sifat Pokok Kultivar
L 24 MT 1 MT 11 Serdang 2 King Kong (F1)
  Tabiat pokok  Tegak, rimbun dan
 berterusan
 Tegak, rimbun
 sederhana besar,
 separa berterusan
 Rimbun, separa
 berterusan
 Tegak, rimbun
 separa berterusan
 Tegak, separa
 berterusan
  Berat  Besar
 (lebih 60 g/biji)
 Kecil
 (25-30 g/biji)
 Sederhana
 40-80 g/biji)
 Sederhana  Besar
 (100-150 g/biji)
  Warna  Merah  Merah cerah  Merah  Merah  Merah
  Kegunaan  Segar  Segar/proses  Segar  Segar  Segar
  Hasil  18-30 tan/ha  15-25 tan/ha  15-28 tan/ha  20-25 tan/ha  25-30 tan/ha

                                                         AMALAN KULTUR 
 
Penyediaan Anak Benih
 
Gunakan biji benih yang bermutu tinggi.  Jumlah biji benih digunakan adalah 300 g/ha.  Biji benih dirawat dengan menggunakan racun kulat seperti thiram dengan kadar 3 g/1000 g biji benih.  Biji benih disemai sekurang-kurangnya 6 minggu sebelum menanam dan sediakan 10% lebihan benih untuk aktiviti sulaman, jika perlu.  Anak benih ditanam di bawah jaring kalis serangga.
Terdapat tiga cara semaian yang disyorkan iaitu:-
  1. Semaian batas
  2. Semaian polibeg
  3. Semaian kotak
Semaian Batas
 
Campuran tanah 7:3:2 (tanah:bahan organik:pasir) digunakan bagi batas semaian berukuran 1000 cm lebar, 15 cm tinggi dan mengikut panjang yang dikehendaki.  Semai biji benih sedalam 0.5 cm dalam jalur berjarak 5 cm.  Kemudian tabur tanah kering yang halus sepanjang jalur untuk menutup biji benih.  Siram batas selepas itu dan dirikan teduhan yang dibuat dari plastik lutsinar.  Jarangkan anak benih (5 cm antara pokok) 10-14 hari selepas menyemai.  



CONTOH GAMBARAJAH RUMAH SEMAIN BAGI TANAMAN TOMATO DAN JUGA BATAS UNTUK TOMATO


               


Semaian Polibeg
 
Isi polibeg berukuran 12 cm panjang, 20 cm lebar dan 0.1 mm tebal dengan tanah campuran 7:3:2.  Tanam 2-3 biji benih sedalam 0.5 cm.  Hanya tinggalkan satu pokok apabila mempunyai 2-3 helai daun.  Letakkan polibeg di bawah teduhan yang didirikan daripada plastik lutsinar dan jaring kalis serangga. 


Semaian Kotak
 
Kotak dibuat daripada kayu atau plastik berukuran 60 cm lebar x 60 cm panjang diisi dengan media semaian.  Kotak semaian yang digunakan perlu mempunyai lubang di bahagian bawahnya supaya air tidak bertakung.  Biji benih disemai pada jarak 5 cm x 5 cm dan ditimbus dengan tanah.  Semaian yang terlalu rapat perlu dijarangkan untuk mengurangkan persaingan antara anak benih dan menggalakkan pertumbuhan yang sempurna.


Kotak-kotak semaian diatur di atas meja panjang yang didirikan di dalam bangsal semaian.  Bangsal semaian boleh ditutup dengan kepingan plastik sebagai atap untuk melindungi benih dari hujan lebat.  Dinding bangsal semaian boleh ditutup dengan jaring untuk menghindar kemasukan serangga.  Pengairan boleh dilakukan dengan menyiram atau menggunakan sistem pengairan renjis.


Semasa di peringkat semaian, anak-anak benih bolehlah disembur dengan baja daun (foliar) yang mengandungi unsur NPK mulai minggu ketiga.  Sembur racun serangga seperti chlorpyrifos jika terdapat tanda-tanda serangan perosak.  

PENYEDIAAN KAWASAN
 
Merangkumi kerja-kerja pembersihan tanah pembajakan dan pembinaan batas.  Tanah dibajak dan digembur sedalam 15-22 cm.  Batas dibentuk selebar 1.2 m dan tinggi 20-30 cm.
Pengapuran perlu dilakukan sebelum penanaman dibuat sekiranya pH tanah kurang daripada 5.  Pengapuran dilakukan semasa kerja-kerja pembajakan tanah dijalankan dan sebaik-baiknya dibuat 1-2 bulan sebelum anak benih ditanam. 

Bahan kapur yang selalu digunakan ialah Ground Magnesium Limestone (GML); biasanya tanah-tanah mineral, gambur dan tanah pasir (BRIS dan bekas lombong) masing-masing memerlukan pengapuran sebanyak 3-5, 3-7.5 dan 1-3 t/ha.
PENANAMAN DI LADANG
 
Anak benih diubah ke ladang ketika berumur 5-6 minggu.Sebelum mengubah, anak benih perlu melalui proses pengerasan dengan cara mendedahkan kepada cahaya matahari beransur-ansur.  Bagi anak benih yang ditanam secara semaian batas, batas perlulah disiram terlebih dahulu supaya memudahkan anak-anak benih dicabut.

Ini akan mengurangkan kerosakan pada sistem akarnya.  Ubahlah anak benih semasa cuaca redup atau pada waktu petang diikuti dengan siraman air.  Hanya anak benih yang subur dipilih.Jarak tanaman disyorkan ialah 60 cm x 60 cm.  Penggunaan sungkupan plastik (silver shine) digalakkan untuk mengawal rumpai dan mengurangkan serangan kutu daun.Satu minggu selepas menanam, anak benih yang mati ataupun kurang sihat perlu disulam.

PENYEDIAAN SOKONGAN
 
Sebulan selepas mengubah, sokong anak pokok dengan pancang kayu atau buluh.  Penyokong ini boleh dibuat dengan menggunakan dua batang kayu yang dipacak pada hujung setiap batas.  Rentang dawai pada kedua-dua hujung sebelah atas kayu dan ikatkan tiap-tiap pokok tomato di batas tersebut kepada dawai.  Biasanya tinggi penyokong ialah 50-70 cm 

PEMBAJAAN
 
Kadar pembajaan berbeza mengikut jenis tanah.  Tanah pasir yang kurang subur atau sederhana sesuai untuk tanaman ini memerlukan kadar baja yang lebih tinggi berbanding dengan tanah mineral.

Kadar Pembajaan Mengikut Jenis Tanah
 
Jenis Tanah Baja
Jenis Kadar
(tan/ha/musim
Masa (MLT)
(minggu lepas tanam)
Cara
 BRIS
 1. Rudua
 Tahi ayam
 NPK 12:12:17:2
 10
2
 -1*
2, 4 & 8
 Gaul dalam tanah
 keliling pokok
  BRIS
 2. Baging
 Tahi ayam
 NPK 12:12:17:2
 25
3
 -1*
2, 4 & 8
 Gaul dalam tanah
 keliling pokok
 Bekas lombong
 (Pasir)
 Tahi ayam
 NPK 12:12:17:2
25
2
 -1*
2, 4 & 8
 Gaul dalam tanah
 keliling pokok
 Gambut  NPK 12:12:17:2
2
2, 4 & 8
 Keliling pokok
 Mineral  Tahi ayam
 NPK 12:12:17:2
25
2
 -1*
2, 4 & 8
 Gaul dalam tanah
 keliling pokok

* 1 minggu sebelum tanam

PEMANGKASAN
Pangkasan disyorkan untuk kultivar tomato yang bertabiat rimbun.  Tunas-tunas sisi dan daun-daun berlebihan perlu dibuang untuk menggalakkan pengudaraan yang baik.

PENGURUSAN AIR
Siram atau menggunakan sistem pengairan renjis.  Sstem pengairan renjis mempunyai kecekapan pengairan 65-75% dan keperluan tenaga kerja yang rendah.  Kos bahan bagi sistem ini adalah diantara RM5000-8000 sehektar.  Jenis perenjis yang sesuai digunakan mempunyai julat tekanan operasi yang rendah 1.5-2.5 kg/cm2 dengan kadar alir perenjis 0.3-1.0 liter / saat dan garis pusat siraman liputan 25-30 m.
Perparitan diperlukan bagi kawasan yang menghadapi masalah saliran.  Parit ladang dibina untuk menyalirkan air berlebihan ke parit utama.

Kawalan Serangga:
  • Ulat pengorek buah (chloridea obsoleta F)

    Menyerang buah, daun, tunas dan bunga ketika pokok di peringkat berbunga dan buah.  Buah akan berlubang dan busuk, pucuk muda dan bunga dimakan ulat.  Sembur keseluruhan pokok dengan Bacillus thuringiensis, permethrin atau acephate selang 14 hari sekali jika perlu.  Kutip buah yang diserang dan musnahkan.







  • Lalat buah (backtrocera sp)

    Menyerang buah ketika pokok sedang berbuah. Buah berlubang dan menjadi reput.  Buah-buah gugur atau busuk sebelum matang.  Kutip buah-buah yang diserang dan musnahkan secara menanam atau membakar.  Gunakan racun attractant seperti methyleugenol.



  • Hama Merah (thtranychus truncatus)

    Menyerang daun dan bunga.  Daun yang diserang berkerekot dan terdapat tompok-tompok kuning.  Pertumbuhan pokok terbantut dan bunga tidak terbentuk.  Jika perlu, sembur dengan racun serangga seperti dicofol atau propagite.
     
  • Hawar Phytophthora

    Kulat Phytophthora infestans menyerang daun dan buah.  Merebak melalui tanah dan air.  Daun bertompok-tompok perang kehitaman dan berair selalunya di hujung dan di tepi daun tua.  Kemudian terdapat tompok-tompok putih di belakang daun, akhirnya pokok akan mati.  Pada buah muda yang masih hijau, terdapat bintik lecuh berwarna kelabu yang membesar kepada saiz dan bentuk yang tidak menentu.  Lama kelamaan bahagian diserang menjadi kering, berkedut dan mempunyai sempadan yang nyata.



    Kawalan:  Sembur racun kulat seperti maneb, mancozeb, captafol atau cuprous oxide.  Bakar bahagian yang berpenyakit.  Pastikan kawasan tanaman bersaliran baik dan jaga kebersihan kawasan tanaman.
     
  • Antraknos buah

    Disebabkan oleh kulat Colletotrichum sp. menyerang buah. Merebak melalui biji benih dan angin.  Jangkitan awal kelihatan lekuk yang kemudian membesar menjadi tompok-tompok perang kehitaman.  Serangan menyebabkan buah reput.  Selalu gunakan biji benih yang sihat, bajak reput relai ke dalam tanah semasa penyediaan tanah.  Jika terdapat serangan, musnahkan buah-buah yang berpenyakit, sembur buah dengan racun kulat seperti mancozeb jika perlu.




  • Hawa Aleternaria

    Merebak melalui angin. Kulat Alternaria solani menyerang batang, daun dan buah.  Terdapat bintik-bintik perang pada batang dan daun tua.  Bintik-bintik kemudiannya membesar menjadi tompok yang berpusat hitam.  Tisu daun di keliling tompok selalunya bertukar menjadi kuning.  Buah yang diserang mempunyai bintik lekuk dan dipenuhi dengan spora-spora hitam.  Serangan selalunya bermula di bahagian hujung tangkai buah.  Sembur dengan racun kulat seperti copper oxychloride, mancozeb atau chlorothalonil jika perlu.  Bakar bahagian yang berpenyakit.

  • Reput Pangkal



    Merebak melalui tanah.  Kulat Sclerotium rolfsii / Rhizoctonia sp. menyerang pangkal pokok.  Daun-daun kelihatan layu.  Terdapat maisilia putih pada pangkal pokok.  Akhirnya pangkal dan akar menjadi hitam dan reput.  Pastikan kawasan tanaman bersaliran baik dan musnahkan pokok yang diserang.
  • Layu Fusarium



    Kulat Fusarium sp. menyerang akar.  Tersebar melalui tanah dan air.  Daun-daun menjadi kuning, kemudian kering bermula dari bahagian bawah pokok.  Pokok menjadi bantut dan layu.  Pastikan kawasan tanaman bersaliran baik.  Sembur dengan racun kulat seperti benomyl atau carbendazim jika perlu dan cabur / bakar pokok yang berpenyakit.
  • Layu Bakteria



    Pseudormonas solanacearum menyerang batang dan akar.  Merebak melalui air, tanah dan sentuhan akar.  Daun kelihatan layu dan menjadi kuning.  Empulur berwarna perang kehitaman dan berair.  Jika akar atau batang dipotong dan direndam dalam air, ia mengeluarkan cecair jaluran putih. Gilirkan tanaman yang berlainan dari keluarga Solanaceae.  Tentukan saliran air baik di kawasan kebun.  Cabut dan bakar pokok yang berpenyakit.
  • Virus Mozek

    Kutu daun sebagai pembawa penyakit.  Virus berkenaan menyerang seluruh pokok.  Daun berbintik-bintik serta berkerekot.  Serangan yang teruk menyebabkan pokok menjadi bantut, buah menjadi kecil dan berubah rupa.  Jaga kebersihan kawasan tanaman.  Kawal kutu daun dengan menyembur racun serangga seperti malathion dan musnahkan pokok yang berpenyakit.



  • Reput Hujung Buah

    Kekurangan zat kalsium.  Terdapat tompok kecil berwarna perang atau kehitaman dan berkeadaan basah di bahagian hujung buah.  Tompok kemudiannya membesar menjadi lekuk dan berwarna hitam.  Pastikan pembajaan dan pengapuran membekalkan kalsium yang mencukupi.
KAWALAN RUMPAI

Cabut rumpai yang tumbuh di atas batas.  Bagi rumpai yang dijumpai diantara batas boleh dikawal dengan menggunakan racun rumpai sebelum peringkat berbuah.  Ketika menyembur, gunakan penyembur bertudung bagi mengelakkan tempias semburan dari terkena tanaman.  Penggunaan sungkupan plastik di permukaan batas juga dapat menyekatkan pertumbuhan rumpai.

KEMATANGAN DAN PENGUTIPAN HASIL

Penyemburan racun perosak hendaklah diberhentikan sebelum mengutip hasil.  Hasil boleh dipungut lebih kurang 8-9 minggu selepas mengubah.  Buahnya akan masak 30 hari selepas berbunga dan tempoh pengeluaran hasil adalah 30-45 hari selepas kutipan pertama.  Buah boleh dipungut bila masih berwarna hijau tetapi telah cukup matang.  Pungutan buah yang masih hijau atau hijau kekuningan dibuat untuk mengelakkan buah dari pecah.

PENGENDALIAN LEPAS TUAI SAYUR-SAYURAN
(sumber:  Agromedia Bil. 11, 2001)

PENUAIAN
Penuaian merupakan operasi awal dalam pengendalian lepas tuai.  Aspek penting bagi penuaian adalah menentukan tahap kematangan yang sesuai dan cara penuaian.  Tahap kematangan ketika penuaian mempengaruhi mutu selepas tiai dan ketahanan semasa penyimpanan.  Citarasa sesuatu jenis sayur berbeza sekiranya hasil dikutip terlalu muda atau terlalu tua.
Masa penuaian yang sesuai bagi sayuran bergantung pada iklim, musim penanaman tertentu, varieti dan jenis sayur.  Menentukan tahap sesuatu jenis sayur itu telah mencapai puncak mutu terbaik, bukanlah satu perkara yagn mudah dilakukan.  Jangka masa kematangan yang tertera pada label yang terdapat pada paket atau katalog biji benih boleh digunakan sebagai panduan sahaja.  Indeks penuaian bagi kebanyakan sayur buah dan sayur daun adalah berdasarkan saiz dan warna.  Sayur buah pada peringkat muda seperti timun dan bendi, misalnya, boleh dipetik pada beberapa saiz mengikut keperluan pasaran. 

 Manakala kebanyakan sayur buah yang diperlukan pada peringkat matang seperti tomato dan cili, penuaian mungkin bergantung pada perubahan warna sayuran tersebut.  Bagi sayur daun pula, saiz biasanya digunakan sebagai kriteria utama bagi indeks penuaian.  Manakala sayuran seperti kubis, kepadatannya boleh digunakan sebagai asas penuaian.  Umumnya, peringkat kematangan yang sesuai untuk penuaian berbeza mengikut jenis sayur dan cara pemasarannya.
PENGENDALIAN DI LADANG
Pengendalian di ladang perlu dilakukan dengan cermat bagi mengelakkan kecederaan mekanikal yang boleh memberi kesan lebam, calar atau pecah.  Pengendalian awal yang dilakukan di ladang dapat mengurangkan kadar kerosakan sayuran pada peringkat pengendalian yang berikutnya.  Disamping itu, operasi penyediaan di rumah pembungkusan dapat dikurangkan sekiranya penyediaan awal telah dilakukan di ladang.
MEMETIK SAYURAN
Kebanyakan sayur dipetik menggunakan tangan sahaja atau menggunakan pisau yang tajam.  Pisau yang digunakan mestilah sentiasa tajam dan bersih untuk mengelakkan penyebaran virus dari satu pokok ke pokok yang lain.  Teknik penuaian berbeza bergantung pada bahagian tanaman yang dipetik.  Bagi sayur jenis crucifer (kubis, kailan, kubis bunga dan brokoli), batang utamanya dipotong dengan pisau tajam dan pembersihan boleh dibuat di ladang.  Manakala sesetengah sayur daun yang lain (bayam, kangkung) biasanya dicabut dengan tangan.  

Perlulah dipastikan supaya bahagian tangkai yang dipotong tidak menyentuh permukaan tanah. Sayur buah yang mempunyai tangkai yang ada lapisan pemisah (kacang panjang, buncis, cili) boleh dipetik dengan cara memutuskan tangkai dengan mudah menggunakan tangan.  Sebaliknya sayur buah yang mempunyai tangkai yang liat, memetik menggunakan tangan boleh merosakkan sama ada tangkai atau buah (bendi, terung, timun, labu).  Sayur jenis ini boleh dipetik dengan cara memotong tangkai menggunakan gunting (secateurs) atau pisau.
Masa yang sesuai untuk menjalankan operasi penuaian perlu juga difikirkan.  Penuaian perlu dilakukan pada waktu yang paling sejuk, sama ada pada awal pagi atau lewat petang.  Sayuran untuk pasaran tempatan boleh dipetik pada waktu pagi.  Untuk pasaran yang jauh, penuaian lebih baik dilakukan pada waktu petang sekiranya pengangkutan yang sesuai dapat diatur untuk mengangkut sayuran ke pasaran pada waktu malam atau awal pagi keesokan harinya.  

Bekas pengisi sayuran yang digunakan semasa penuaian mestilah mempunyai saiz yang sesuai dan boleh dibawa oleh pekerja ke seluruh ladang.  Bekas tersebut mestilah mempunyai dinding yang tidak tajam untuk mengelakkan kerosakan pada sayur.  Penggunaan bekas yang kotor atau tercemar oleh tanah, sisa tumbuhan dan sisa yang reput perlulah dielakkan.
Sayuran yang telah dipetik mestilah dikumpulkan di tempat yang redup sekiranya pengangkutan segera tidak dapat dilakukan.  Sayuran yang terdedah pada panas matahari akan mengalami peningkatan suhu yang menyebabkan sayur mudah rosak dan layu.  Merenjis dengan air mungkin perlu supaya sayur tidak layu.  Sayuran yang telah dipetik juga mesti dielakkan daripada tercemar degan tidak meletakkannya secara terus di tanah terutamanya tanah basah.
Peringkat penuaian yang sesuai mengikut kiraan masa selepas ditanam bagi sayuran terpilih
Sayur Daun
Selepas Ditanam
Sayur Buah
Selepas Ditanam
Kekacang dan Ubi
Selepas Ditanam
  Bayam
  Brokoli
  Kailan
  Kangkung
  Kubis bulat
  Kubis bunga
  Kubis cina
  Sawi
4 minggu
8 minggu
6 minggu
3 minggu
8-8 minggu
8 minggu
8 minggu
4 minggu
  Bendi
  Capsicum
  Cili
  Terung
  Timun
  Tomato
8 minggu
10 minggu
10 minggu
14 minggu
4 minggu
6-9 minggu
  Jagung sayur
  Kacang buncis
  Kacang manis
  Kacang panjang
  Keledek
  Sengkuang
7 minggu
5 minggu
5 minggu
5 minggu
3-5 minggu
3-5 minggu
PEMBUNGKUSAN DI LADANG
Penggunaan bahan pembungkus yang sesuai serta tahan lasak semasa di ladang amat penting untuk mengurangkan kerosakan semasa pengendalian dan pengangkutan.  Kaedah pembungkusan yang baik dapat mengurangkan kehilangan air daripada sayuran dan kerosakan mekanikal yang boleh mempengaruhi mutu sayuran pada peringkat penggunaan.  Memasukkan hasil yang dituai terus ke dalam bungkusan yang tersedia untuk dipasarkan adalah digalakkan bagi mengurangkan kerosakan disebabkan oleh pengendalian berganda.
PENGANGKUTAN DI LADANG
Mengangkut sayuran keluar dari ladang ke rumah pembungkusan perlu dilakukan dengan cepat untuk mengelakkan sayuran daripada terdedah terlalu lama pada persekitaran yang kadangkalanya terlalu panas atau terlalu lembap.  Jenis kenderaan yang digunakan perlu disesuaikan dengan jarak pasaran dan jumlah sayuran yang dikendalikan.  

Lori kecil atau trailer yang disambungkan ke traktor boleh digunakan untuk mengangkut sayuran yang dipetik ke tempat pengumpulan atau rumah pembungkusan.  Jalan ladang perlulah dalam keadaan baik sebab kerosakan terhadap sayuran mudah berlaku jika diangkut melalui jalan yang tidak rata lebih lebih lagi jika menggunakan kenderaan yang tidak sesuai. 

 Bekas yang berisi sayur mestilah dipunggah ke dalam kenderaan dengan cermat dan disusun dengan sebaik mungkin supaya tidak mudah terbalik atau terlalu memberi beban kepada bekas di lapisan bawah, yang boleh menyebabkan kecederaan.
OPERASI RUMAH PEMBUNGKUSAN
Rumah pembungkusan merupakan kawasan teduhan untuk melakukan operasi penyediaan bagi menyediakan sayuran untuk pasaran.  Rumah pembungkusan boleh merupakan bangsal yang mempunyai peralatan yang terhad atau kompleks yang dilengkapi dengan berbagai-bagai jenis peralatan moden.   

Operasi penyediaan yang dijalankan meliputi pemilihan, pemotongan, pembasuhan, pengeringan, penggredan, penyimpanan dan pembungkusan.  Kesesuaian sesuatu operasi penyediaan berbeza mengikut jenis sayur dan jenis pasaran.
Operasi penyediaan sayur-sayuran untuk pasaran
Sayur daun
Pemilihan Pembersihan Pembasuhan Rawatan
Air Panas
Pengeringan Perawatan Pemasakan Penyahijauan Penggredan Pembungkusan
 Bayam
 Brokoli
 Kubis bunga
 Kailan
 Kangkung
 Kubis bulat
 Kubis cina
 Sawi










































Sayur buah
 Bendi
 Capsicum
 Cili
 Terung
 Tomato
















 












 








Kekacang
 Jagung sayur
 Kacang buncis
 Kacang manis
 Kacang panjang









Ubi
 Keledek
 Lobak medrah
 Sengkuang















PEMPROSESAN MINIMUM SAYURAN
Aspek pemprosesan minimum merupakan satu aktiviti lepas tuai yang mula mendapat tempat di pasaran sekarang.  Sayuran yang diproses secara minimum merupakan sayuran yang telah dilakukan pembersihan, dibuang kulit atau dipotong dan dibungkus. 

 Operasi yang dilakukan bergantung pada jenis sayur.  Sayur yang diproses secara minimum ini sedia untuk terus dimasak atau dimakan.  Melalui kaedah yang sesuai, sayuran yang boleh diproses secara minimum dapat dikekalkan kesegarannya untuk tempoh simpanan tertentu.  Antara kelebihan yang diperolehi daripada hasil pemprosesan minimum ini ialah pengguna mudah membuat pilihan pada hasil yang dibeli dalam masa yang singkat.  

Bahagian-bahagian yang hendak dimakan atau digunakan jelas kelihatan.  Selain itu pengguna juga dapat menjimatkan masa pengendalian sayuran itu sendiri, terutama bagi sayuran yang telah tersedia dipotong (bergantung pada jenis sayur).  Pembelian bersesuaian dengan menu yang dirancang.
Suhu, kelembapan dan tempoh simpanan 

yang sesuai bagi sayur terpilih

Jenis
Suhu (oC) Kelembapan relatif (%) Tempoh
Bayam
Cili
Kacang bendi
Kacang panjang
Kailan
Kangkung
Kubis bulat
Kubis bunga
Kubis cina
Labu
Lobak merah
Saderi
Sawi
Terung
Timun
Tomato hijau
Tomato masak
Ubi keledek
Ubi sangkuang
5
5
7-10
4-7
5
5
1-2
0
0
10-13
0
0
5
8-12
10-13
13-21
8-10
13-16
0
90-95
90-95
95
95
90-95
90-95
90-95
95-98
95-100
90-95
98-100
98-100
90-95
90-95
95
90-95
90-95
85-90
95
1-1.5 minggu
8 minggu
3-4 hari
7-10 hari
1-1.5 minggu
1-1.5 minggu
6-12 minggu
3-4 minggu
2-3 bulan
5-10 bulan
4-6 minggu
2-3 bulan
1-1.5 minggu
1 minggu
10-14 hari
1-3 minggu
4-7 hari
4-7 bulan
4-5 bulan

Suhu, kelembapan dan tempoh simpanan yang

diproses secara minimum

Jenis
Suhu (oC) Kelembapan relatif (%) Tempoh
Bawang
cili
Daun bawang
Daun salad
Daun saderi
Kacang Panjang
Kubis
Timun
2
2
2
2
2
2
2
2
85-90
85-90
85-90
85-90
85-90
85-90
85-90
85-90
3
3
2
2
2
2
2
3

Spesifikasi piawaian dan gred ini adalah untuk buah tomato (Lycopersicum esculantum) yang akan dipasarkan di pasaran domestik yang merangkumi kedua-dua jenis tomato tanah rendah dan tomato tanah tinggi tempatan. 
  • Indeks 1 - Tidak Matang

    Tomato berkenaan dipasarkan sebagai tomato hijau.  Buah tidak matang.  Warna hijau muda keseluruhan tetapi permukaan buah pudar.  Tidak sesuai untuk pasaran.
     
  • Indeks 2 - Cukup Matang

    Sudah mencapai tahap kematangan yang sewajarnya dan sesuai untuk dipasarkan sebagai tomato merah.  Buah matang.  Warna hijau muda keseluruhan dan permukaan buah berkilat.
  • Indeks 3 - Cukup Matang

    Buah yang mempunyai sedikit calitan warna merah atau kuning (colour breaking) hingga separuh masak.
  • Indeks 4 - Cukup Matang

    Buah telah mencapai tiga per empat (3/4) masak.  Permukaan buah mempunyai sedikit warna hijau dan warna merah atau jingga melebihi tiga per empat (3/4) daripada permukaan buah.
  • Indeks 5 - Cukup Matang

    Buah masak sepenuhnya.  Buah berwarna merah atau jingga sepenuhnya tetap tekstur masih pejal dan permukaan licin
  • Indeks 6 - Terlalu Matang

    Buah terlalu masak dengan tekstur yang lembut.  Tidak digalakkan untuk dipasarkan.
     

PENGELASAN GRED DAN SAIZ

Tomato Tanah Tinggi
(Dari varieti yang sama) 
Gred Ketentuan Kelonggaran (Maksimum)
1 (DARI VARIETI TANAH TINGGI)
Tahap kematangan yang seragam dan yang sesuai untuk pasaran.
Segar.
Kerosakan.
Kecacatan (cacat rupa, cacat bentuk, kotor)
Saiz yang seragam (garis pusat  > 40 mm)


5%
5%
5%
10%
5%
2  (DARI VARIETI TANAH RENDAH)
Tahap kematangan yang seragam dan yang sesuai untuk pasaran.
Segar.
Kerosakan.
Kecacatan (cacat rupa, cacat bentuk, kotor)
Saiz yang seragam (garis pusat  35-40 mm)

5%
5%
10%
15%
10%
Luar Gred Buah yang tidak memenuhi ciri-ciri  gred di atas.
Tomato Tanah Rendah (dari varieti yang sama)
Gred Ketentuan Kelonggaran (Maksimum)
1 Tahap kematangan yang seragam dan yang sesuai untuk pasaran.
Segar.
Kerosakan.
Kecacatan (cacat rupa, cacat bentuk, kotor)
Saiz yang seragam (garis pusat  > 50 mm)

5%
5%
5%
10%
5%
2 Tahap kematangan yang seragam dan yang sesuai untuk pasaran.
Segar.
Kerosakan.
Kecacatan (cacat rupa, cacat bentuk, kotor)
Saiz yang seragam (garis pusat  > 50 mm)
5%
5%
10%
15%
10%
Luar Gred Buah yang tidak mempunyai ciri-ciri  gred di atas.

PEMBUNGKUSAN DAN PERLABELAN

Pembungkusan

Tomato daripada gred yang sama hendaklah dibungkus menggunakan bekas yang sesuai supaya dapat memberi perlindungan yang optimum daripada kerosakan semasa pengendalian dan pengangkutan.  Kertas atau bahan lain yang digunakan untuk membalut atau mengalas hendaklah bersih dan tidak akan menyebabkan kerosakan semasa pengendalian dan pengangkutan.  Berat bersih yang dibenarkan bagi satu unit pembungkusan ialah tidak melebihi 30 kg.
Perlabelan

Tiap-tiap unit pembungkusan hendaklah dilabel yang mengandungi maklumat berikut:-
  • Tarikh,
  •  nama/kod penanaman, 
  • nama/kod pengeksport, 
  • nombor kad pengenalan, 
  • nombor pendaftaran syarikat,
  • alamat,
  •  komoditi,
  •  berat bersih 
  • gred.

No comments:

Post a Comment